WiFi 6 eller WiFi 6E?

Hva er forskjellen på WiFi 6 og WiFi 6E?

Virksomheter stiller stadig høyere krav til trådløst nettverk som fører til at tilpassede løsninger ofte blir mer komplekse. Kravene til hastighet, pålitelighet og fleksibilitet er høye og spørsmålet som ofte dukker opp er hvilken WiFi løsning virksomheten skal velge.

Hva er WiFi 6 og WiFi 6E?

WiFi 6E er en utvidelse av den trådløse standarden WiFi 6 (802.11ax) som gjør det mulig å benytte seg av et 6 GHz frekvensbånd. WiFi 6E bygger på WiFi 6, som er den nyeste generasjonen av Wi-Fi-standarden, men det er bare WiFi 6E-enheter og -applikasjoner som kan brukes på 6 GHz-båndet.

WiFi 6

WiFi 6 (802.11ax) ble introdusert i 2018 og var med på å øke ytelsen på det trådløse nettverket der det ga øk hastighet, bedre kapasitet og lavere latenstid. WiFi 6 gir bedre støtte for høy tetthet av tilkoblede enheter, ideell for moderne arbeidsmiljøer der utallige enheter krever konstant tilgang. Virksomheter drar nytte av WiFi 6 gjennom forbedret effektivitet, pålitelighet og skaleringsevne, og det gir et solid grunnlag for dagens krav til trådløs kommunikasjon.

WiFi 6E

WiFi 6E som er en utvidelse av WiFi 6 ble lansert i 2020 og tar det trådløse nettverket et skritt videre ved å operere på et bredere frekvensbånd, 6GHz båndet. Dette gir en betydelig økning i tilgjengelige kanaler, reduserer støy og gir enda høyere hastigheter. Imidlertid er det viktig å merke seg at for fullt ut å dra nytte av WiFi 6E, må både rutere og enheter støtte denne teknologien. Som en stadig mer akseptert standard for virksomheter, forventes støtte for WiFi 6E å bli mer vanlig i takt med teknologisk utvikling.

Hva er forskjellen?

Den største forskjellen er at WiFi 6E utvides til det nye frekvensbåndet, 6 GHz, for kompatible enheter. WiFi 6E vil gi virksomheten den høyeste hastigheten og større kapasitet på flere enheter.

Selv om WiFi 6E er lansert, så er fortsatt WiFi 6 like aktuelt for en rekke virksomheter.
WiFi 6 opererer på de etablerte 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene. Ved å implementere teknologier som OFDMA og MU-MIMO, optimaliserer WiFi 6 bruken av eksisterende kanaler og forbedrer kapasiteten til å håndtere flere enheter samtidig.

WiFi 6E representerer en ny teknologi, ved å legge til et helt nytt frekvensbånd: 6 GHz. Dette tillegget gir WiFi 6E en betydelig fordel ved å unngå det overfylte støybildet på de lavere frekvensbåndene. Med tilgang til et bredere spekter av ubrukte kanaler i 6 GHz-båndet, oppnår WiFi 6E økt båndbredde, redusert støy og enda høyere hastigheter. Denne utvidelsen er spesielt verdifull i områder med høy trådløs aktivitet, der behovet for pålitelig og rask tilkobling er avgjørende.

Hvordan velge riktig trådløst nettverk?

Bruksområde og tetthet

Hvis du opererer i et miljø med høy tetthet av tilkoblede enheter som kontorer, konferansesentre eller andre steder med mange trådløse nettverk, kan WiFi 6E være gunstig på grunn av det nye 6 GHz frekvensbåndet som gir flere tilgjengelige kanaler og redusert støy.

Nåværende enhetsstøtte

Støtter dine enheter WiFi 6E? Støtten for WiFi 6 er mer utbredt i dag, men over tid vil støtten for WiFi 6E økes gradvis. Hvis dine eksisterende enheter allerede støtter WiFi 6E, så kan dette være en viktig grunn til hvilket valg du tar.

Båndbredde og hastighet

Har du behov for ekstraordinær båndbredde og høye hastigheter? Da kan WiFi 6E være det beste alternativet på grunn av den økte kapasiteten og de høyere hastighetene som 6 GHz båndet gir.

Kostnader

Når det kommer til prisforskjell så kan utstyr være en faktor. WiFi 6 enheter er generelt mer utbredt, noe som kan gi en gunstigere pris.

Fremtidsrettet

Hvis du er opptatt av å være forberedt på fremtidens teknologi og ønsker et nett som kan skaleres over tid, så kan investeringen i WiFi 6E være en langsiktig strategi.

Oppgradering av infrastruktur

Det å implementere WiFi 6E kan kreve en oppgradering av rutere og tilkoblede enheter for å dra full nytte av teknologien. Så en vurdering av eksisterende nettverksinfrastruktur anbefales før nye investeringer.

Valget mellom løsningene er en avveining mellom dagens behov og fremtidig skalerbarhet. Hvis du trenger en pålitelig løsning med bred støtte og kostnadseffektiv implementering, kan WiFi 6 være et fornuftig valg. Hvis du derimot søker toppmoderne ytelse, spesielt i områder med høy tetthet, og er villig til å investere i det nyeste utstyret, kan WiFi 6E være det riktige valget for deg.

Mann sitter foran PC-skjerm og jobber.

WiFi as a Service

WiFi as a Service (WaaS) er tjenesten for virksomheter som ønsker et stabilt og trygt trådløst nettverk med forutsigbare kostnader.