nLogic og Bredbåndsfylket Troms bygger et nett som kun har tilgjengelighet på IPv6

Relatert

nLogic og Bredbåndsfylket Troms på RIPE 72 - Bygger et nett som kun har tilgjengelighet på IPv6

23.-27. mai 2016 ble RIPE 72 arrangert i København. Ola Thoresen i nLogic og Roger Jørgensen i Bredbåndsfylket Troms holdt sammen innlegget "How to Make Trouble for Yourself - You Build an IPv6-Only Network in 2016", som bygget direkte på egne erfaringer


I november 2015 valgte Bredbåndsfylket nLogic som nettverksleverandør til sitt nye høyhastighetsnettverk for alle kommunene i Troms. Bredbåndssatsingen var en av de største felles regionale satsinger - noen gang - i Troms. Bredbåndsfylket stilte høye krav til levetid og sertifiseringer, med målsetning om å bygge og drifte stamnett av høy internasjonal standard i hele Troms, basert på fiber. Det skulle utføres tilkoblinger til alle rådhus og fylkeskommunale kontorer og institusjoner, totalt i overkant av 200 lokasjoner. Løsningen fra nLogic er basert på produkter fra Juniper Networks hvor nLogics konsulenter bistår med design, rådgivning og kompetanse. Det benyttes routere i kjerne- og distribusjonsnettet, samt switcher som CPE i kant og aksess.

Valgte IPv6
Som en del av nettverksutbyggingen besluttet Bredbåndsfylket og nLogic at nettets management kun skulle være tilgjengelig på IPv6. Dette innebærer at alle CPEene i nettet blir satt opp slik at de har fult management via IPv6 og ingen IPv4 adresser. Den store fordelen ved å kun bruke IPv6 er at man ikke trenger å forholde seg til og kontrollere to ulike protokoller. 

- De fleste setter i dag opp dual stack, tilgjengelighet både på IPv4 og IPv6, og bruker IPv4 når man må og IPv6 når man kan. Bredbåndsfylket og nLogic har erfart at man i stor grad kan bruke IPv6 til alt innenfor management, og dermed kutte ut hele IPv4. Man sparer tid på blant annet konfigurasjon og sikkerhetsarbeid og gjør det enklere for deg selv, sier Ola i nLogic.

- Å kun ha tilgjengelighet på IPv6 innebærer naturlig noen utfordringer i overgangsfasen, men prosessen har vært en proof of concept på hvordan dette kan fungere utmerket. Så langt ser alt ut til å fungere bra. Mange tenker at man skal velge IPv4 fordi IPv6 ikke er klart, men det er det. Noen problemstillinger støter man så klart på, men de er absolutt løsbare, fortsetter Ola.

- Bredbåndsfylket valgte å tenke fremtidsrettet. Vi visste at vi uansett ville ha måttet gå over til IPv6 i fremtiden, og kunne like gjerne gå all in nå. Prosessen har allerede vist at det er mulig, sier Roger i Bredbåndsfylket.

På RIPE 2016 fortalte Ola og Roger om prosessen med den selvironiske tittelen "How to Make Trouble for Yourself - You Build an IPv6-Only Network in 2016". Fikk du ikke deltatt i København, kan du se  alle webcasts, samtalelogger og stenografi transkripsjoner i møtearkivet.

Hva er en "RIPE samling"?
En RIPE samling er et fem-dagers arrangement der internettleverandører, nettoperatører og andre interessenter fra hele verden samles for å:

  • Delta i diskusjoner om de retningslinjer og prosedyrer som brukes av RIPE NCC for å allokere internett nummerressurser
  • Delta i "RIPE Working Group"-sesjoner for å diskutere aktuelle tekniske og politiske spørsmål
  • Dele erfaringer, siste utvikling og beste felles praksis
  • Nettverksbygging innen nettsamfunnet
  • Møtes på lunsjer, i kaffepauser og uformelle sosiale settinger

For mer informasjon om RIPE samlingene, se her: